Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Morje, hribi, vino in oljke – Istra je raj na zemlji«

1. 2. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi oči Jane in Uwa

Jana in Uwe, ki sta se v Slovensko Istro preselila iz evropske metropole – Berlina, odločitve za ta korak niti za trenutek ne obžalujeta. Jana: »Že od nekdaj sva se želela preseliti na jug, ko bi se mož upokojil.« Uwe: »Pravzaprav sva se hotela, ko bi se upokojil, preseliti v Italijo, v Montalcino, kjer sva se poročila. A usoda je hotela drugače: spoznala sva neverjetno prijazne prijatelje, ki so naju pripeljali v Slovenijo, natančneje v Piran. Takoj sva se zaljubila v tukajšnje okolje, ker ponuja toliko možnosti, kot jih ni nikjer drugje na svetu!« Za svoj novi dom sta izbrala Portorož – priljubljen turistični kraj na slovenski obali.

»Raznolika istrska pokrajina ti vzame srce«

Simpatična in zgovorna Jana in Uwe kar ne moreta prehvaliti Istre. Uwe: »Celoten istrski polotok je čudovit. Neverjetno veliko je kulture. Imava možnost, da se ukvarjava z različnimi športi. Lahko greva na pohodniško pot, ki se začne v Sloveniji, konča pa v Italiji. Povsem sva se zaljubila v te kraje.« Navdušena sta tudi nad prijaznimi ljudmi, sosedi in odlično kulinariko. Pravita, da ju je ta mali košček sveta sprejel z odprtimi rokami. In enako sta ga sprejela tudi sama. Uživata v stiku z naravo, v miru in občutku varnosti. Najbolj pa v sprehodih s svojim štirinožnim prijateljem. Istra namreč ponuja neskončno priložnosti za raziskovanje skritih in manj skritih poti. Jana: »Všeč nama je ta raznolika pokrajina in bližina krajev. To, da greva lahko na primer dopoldne nakupovat v Italijo, čez dan se kopava v Sloveniji in se še istega dne odpraviva na Hrvaško na večerjo, je enostavno enkratno! Kje drugje na svetu lahko počneš vse to? Nama je tu zelo všeč, kljub majhnosti. Slovenija je izjemno čista, ima čudovito naravo, hribe in morje, vinorodna območja, oljke, sol. Midva se tu počutiva odlično.« Kako izbrati samo 3 točke vredne oglede, ko pa pravita, da jih je toliko, da jih človek težko izbere 10? No, po kratkem pogovoru smo sklenili kompromis, in tako vam z veseljem predstavljamo top 3 točke v Slovenski Istri po izboru Jane & Uweja.

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri

1. Razgledi, razgledi, razgledi (tudi z domače terase)

Kot prvo od točk vrednih ogleda je nemški par izbral razgledno točko na Portorož. Zaljubljena sta namreč v razgled na Jadransko morje s svoje domače terase, v katerem uživata vsak dan ob jutranji kavi. Stanovanje z idilično teraso s pogledom na morje sta našla povsem spontano, a pravita, da sta imela res srečo, da sta našla ta kraj s tako lepim razgledom. Uwe: »Do morja imava pet minut. Lahko greva na sprehod po Parenzani ali pa jo prevoziva s kolesi. To je pot, ki bi jo moral vsak kolesar prevoziti vsaj enkrat v življenju!«
In prav po Parenzani lahko občudujete tudi prekrasne razglede na Portorož. Ker ob obisku Slovenske Istre k njima domov ravno ne morete, pa vam v nadaljevanju predstavljamo tri čudovite točke za opazovanje sončnih zahodov in Portoroškega zaliva:

Prav o slednji bo še govora tudi v nadaljevanju. A pojdimo zdaj še na drugo točko, ko Portorož doživimo na realni razdalji in ne več z višine. 
Odkrijte še druge dih jemajoče istrske razgledne točke!

2. Portoroška promenada in sprehajalne poti

Druga najljubša točka na njunem seznamu je mondena portoroška promenada. Jana in Uwe se vsak dan odpravita na sprehod ob morju, kjer se lahko sprostita in uživata na svežem morskem zraku. Tu lovita prve pomladne sončne žarki, si poleti privoščita osvežitev, se podata na jesenske športne podvige ali pa na zimski romantični sprehod. Sredi cvetočih oleandrov in ob zvokih valov si vedno znova potrdita, da sta se pravilno odločila za selitev v Slovensko Istro.
Portoroška promenada ali pristaniške rož poteka ob dolgi peščeni plaži, mimo barov, kavarn, restavracij in trgovin. Osvojila vas bo z mediteranskim šarmom in pogledi na modrino morja. Z izjemno raznovrstno ponudbo hotelov, sprostitvenih aktivnosti in wellness storitev z lokalnim pridihom je Portorož osvojil srca mnogih obiskovalcev. Njegova zgodovina sega v 13. stoletje, ko so menihi iz samostana sv. Lovrenca začeli zdraviti z morsko vodo in slanico. Na tem temelju so se nato postopoma razvijali zdraviliški in wellness kompleksi, ki še danes izkoriščajo zdravilne učinke soli in morja. Pomemben prispevek k priljubljenosti mesta je dal tudi razvoj letalstva, ki je v prejšnjem stoletju dodatno obogatil turistično ponudbo. Danes je Portorož cenjena destinacija za zasebni letalski turizem.
V Portorožu se na vsakem koraku srečate z navdihujočo atmosfero, ki povezuje bogato dediščino z elegantnim pridihom sodobne ponudbe.
Bi se še bolj poglobili v kulturno dediščino? Spoznajte istrska mesta: PiranIzolo in Koper!

3. Sečoveljske soline in Seča

Med obveznimi postanki Jana in Uwe izpostavita Sečoveljske soline in Sečo. Tam ju očarata naravne lepote in bogata kulturna dediščina. Jana: »Najbolj privlačna točka v bližini so soline. Tu namreč še danes obstajajo soline, kjer se pridobiva sol na stari način. Ta pokrajina je neverjetno lepa in ponuja možnost za čudovite sprehode. Najdražji mi je del, kjer se reka Dragonja izliva v morje. Tam živi veliko vrst ptic. Včasih se da videti tudi plamence. To je res posebna pokrajina za sprehode.« Ljubitelji ptic lahko tu odkrivate res številne vrste, naštejemo jih kar preko 300.
Velikokrat si s svojim štirinožnim prijateljem privoščita sprehod prav po solinah, kjer ju spremlja vonj po soli in prečudovit pogled na okoliške bazene. Tu se še danes prideluje sol po tradicionalni, 700 let stari metodi. Na območju solin lahko obiščete muzej solinarstva na Fontaniggah in odkrijete, kako so nekoč tam prebivale solinarske družine, ali pa preizkusite zdravilne učinke slanice in solinskega blata v edinstvenem spaju na prostem Lepa Vida

Od solin se nazaj proti Portorožu lahko odpravite tudi peš ali s kolesom mimo Jernejevega kanala in čudovite divje plaže s pogledom na Portorož. Prav tu je tudi zadnji kotiček, ki sta ga izbrala Jana in Uwe, t. i. havajski bar. »To je kraj s čudovitimi palmami in kotički za sedenje, kjer se počutiva, kot da sva na Karibih.« To pa je užitek, kajne?
Jana in Uwe priporočata tudi obisk Strunjanskih solin. Obiščite jih!

3 zanimivosti o Jani in Uweju za zaključek

  1. Uwe je upokojeni zdravnik, Jana pa fizioterapevtka, ki je kot vodja storitev zdravstvene nege vrsto let delala skupaj z možem.
  2. Slovensko Istro v toplih dneh zelo rada raziskujeta tudi na skuterju, malce dlje pa se odpravita s kamperjem.
  3. Jana in Uwe sta zelo dobra prijatelja še enega para, ki se je prav tako preselil v Slovensko Istro in z nami delil svoje vtise.

Vas zanima katerega? Preverite v zgodbi!