Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Morje, razgledi in nešteto možnosti za rekreacijo«

31. 1. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi Petrine oči

Petra Radovanović se je v Slovensko Istro iz Vojvodinje priselila že kot otrok, zato je danes ta njen čisto pravi dom. Rojena je v dvojezičnem okolju; njen oče je srbskega porekla, mati pa madžarskih korenin, kar pomeni, da od malih nog obvlada tako srbščino kot madžarščino. V Istri je živela že skoraj v vseh občinah: najprej v Izoli, nato v Portorožu, sedaj pa domuje v Kopru. Celotna družina se je v našo regijo preselila zaradi dela. »Moj oče je tu našel priložnost za delo v eni od bolnišnic in po nekaj letih, ko je tu živel sam, mi pa smo ga le občasno videvali, smo se odločili, da se preselimo v Slovenijo in tu začnemo znova.« 

Na vprašanje, ali bo tu ostala do konca življenja, Petra odgovarja: »To možnost dopuščam. A v resnici nimam pojma, kaj me čaka v prihodnosti. Lahko najdem dobro ponudbo za delo na drugem koncu sveta ali pa se zaljubim v Avstralca. Sem mlada in težko predvidim svojo prihodnost.« Petra je namreč še študentka, ki trenutno živi v Ljubljani, a vedno komaj čaka vikend, da se vrne v svoj istrski dom.
»Iskreno povedano, tudi če bi želela, ne bi mogla izbrati boljšega kraja za življenje. Obožujem Istro. Bližina morja, toplina domačinov, varnost in celoten utrip, ki vlada tukaj, se ne more primerjati z življenjem v nobenem drugem kraju v Sloveniji.« Kaj pa vam Petra svetuje? Katere so top tri točke, ki jih nikakor ne smete izpustiti s seznama, ko nas obiščete v Slovenski Istri? Berite dalje.

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri

1. Sprehajalne poti: »Najraje imam nekdanjo obalno cesto«

»Ker sem aktivne narave, v tem duhu preživljam tudi svoj prosti čas. Rada se sprehajam, kolesarim, rolkam pa tudi tečem.« In kateri prostor v Slovenski Istri je za rekreativce bolj idealen od območja nekdanje obalne ceste? Redko kateri! Obalno območje, ki povezuje mesti Koper in Izola, v vseh letnih časih kliče k aktivnemu preživljanju prostega časa. Ta del je bil sicer še do leta 2017 odprt za promet, danes pa predstavlja zeleno oazo, ki poleg uživanja v rekreaciji ob pogledu na morje ponuja tudi utrinke zgodovine, saj se je v bližini med drugo svetovno vojno potopil Rex, največja italijanska potniška ladja tistega časa. Celotna pot je dolga  6,5 km, sprehod med obema mestoma traja približno eno uro. Pot je primerna tako za športnike, rekreativce kot tudi za družine z vozički ali otroki s poganjalčki.
»Druga taka točka, ki mi je res draga in se k njej vedno rada vračam, pa je Strunjan, še posebej sprehajalne poti nad klifi Krajinskega parka.« Strunjan je s svojim slikovitim okoljem in edinstveno naravno dediščino nedvomno točka, vredna obiska. Nahaja se v osrčju Krajinskega parka Strunjan, ki se ponaša z nepozabnimi razgledi na Jadransko morje. To območje navdušuje s svojo biotsko pestrostjo in ohranjeno naravno lepoto, pa tudi s solinami, ki predstavljajo del kulturne dediščine. Obiskovalci lahko park raziskujete po urejenih pešpoteh, ki vodijo do razglednih točk, ali pa se odločite za interaktivno odkrivanje z brezplačno aplikacijo Nexto.
Če si želite daljšega izleta, se lahko do Strunjana odpravite kar iz Kopra: najprej po obalni cesti, potem skozi mesto Izola, ves čas ob morju, nato se povzpnete na Belveder – še eno krasno razgledno točko. Pot nadaljujete po Krajinskem parku Strunjan in jo zaključite na strunjanski plaži. Prav plaže so naslednja točka, ki jo Petra izpostavlja med svojimi namigi.
Odkrijte še druge istrske naravne znamenitosti in pohodne poti!

2. Plaže: »Moja najljubša je nova koprska plaža«

Petra poletje najraje preživlja ob, v ali na morju. Prav morje je eden od ključnih elementov, zakaj ji je v Istri tako lepo. »Všeč mi je, da je kopalna sezona tu res dolga: včasih se začne že maja in lahko traja tudi do oktobra.« Petrina najljubša plaža je relativno nova plaža, ki se nahaja v Kopru, le streljaj od glavne koprske promenade. Gre za tri čudovite zalive z belimi kamenčki, ki vabijo obiskovalce, da se sprostijo ob zvokih morja. Ob plaži se nahajajo tudi lokali, v neposredni bližini pa so vodni športi – Active Koper, ki navdušujejo pustolovske duše. Tudi sicer je Istra res bogata z izredno raznolikimi plažami: od peščenih do divjih, naravnih, skalnatih, zelenih, … Plaže so vredne obiska v  vseh letnih časih, saj se v Istri zaradi ugodne klime sončnim žarkom nastavljamo skozi vse leto – enkrat bolj, drugič manj oblečeni.
Spoznajte istrske morske zgodbe in modre dogodivščine!

3. Istrska mesta: »Všeč so mi vsa mesta, a najbolj romantični Piran«

Piran je istrsko turistično središče – destinacija, kjer se prepletajo zgodovina, kultura in ljubezen, ki privabljajo ljubitelje romantike s celega sveta. Zgodovinsko mestece z ozkimi tlakovanimi ulicami, barvitimi hišami in čudovitimi razgledi na morje predstavlja pravi romantični biser. Staro mestno jedro ponuja številne zgodovinske znamenitosti, ena takih je Tartinijev trg, poimenovan po slavnem violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju. Mesto in njegovo bogato zgodovino lahko spoznate tudi skozi interaktivno igro Izginotje Tartinijeva violine. Vredni obiska so tudi piransko obzidje, cerkev sv. Jurija, Križni hodnik, znamenita Benečanka, akvarij in Pomorski muzej »Sergej Mašera«. Piran se ponaša tudi z izvrstno kulinarično ponudbo, ki se osredotoča predvsem na darove morja.
Nič manj kulinarično obarvana in romantična nista Izola in Koper. Izola je odeta v ribiški šarm, Koper pa kot največje istrsko mesto predstavlja urbano središče Slovenske Istre. Zgodovino Izole lahko spoznate v Izolani – hiši morja ali pa prek interaktivne igre Pozabljena izolska skrivnost. Podobno doživetje nudi tudi Koper, kjer se lahko podate v Lov na pravico. Bogato zgodovino regije lahko spoznate v Pokrajinskem muzeju. Obe mesti se ponašata z marino in promenado tik ob morju. Prav tako pa skozi vse leto skrbita za kulinarične dogodke – Altroke Istra, Sladka Istra in Pomol okusov so le nekateri od njih, ki bodo gotovo prepričali vse gurmane po duši. 

Razočarale vas ne bodo tudi istrske vasi. V njihovi neposredni okolici se nahaja veliko prekrasnih pohodnih poti, vinskih kleti, oljkarjev in turističnih kmetij.
Raziščite z naravno in kulturno dediščino bogato istrsko podeželje!

3 zanimivosti o Petri Radovanović za zaključek

  1. Petra je študentka dentalne medicine v Ljubljani, s čimer nadaljuje družinsko poklicno tradicijo, ki izhaja iz zdravstva. 
  2. V prostem času se ukvarja s športom in rekreacijo: telovadi, teče, boksa, igra odbojko. Zelo rada se tudi druži s prijatelji in z družinskimi člani.
  3. Verjetno ves poletni čas tako ali drugače preživi v morju in ob njem. Rada plava, se potaplja, sonči, bere na plaži ali pa igra odbojko na mivki. Zdaj že veste, kje boste najverjetneje srečali Petro, ko nas obiščete, kajne? 😊 

Ugodna klima in možnosti za šport in rekreacijo navdušujejo tudi Bojano. Skočimo na zgodbo!