Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Bogata narava, prijazni ljudje in odlična kulinarika – to je Istra«

31. 1. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi Maurove oči

Maura Rossija je iz Padove v Slovensko Istro leta 2016 pripeljalo delo. Ob našem srečanju nam je zaupal: »Istra je čudovito območje slovenske obale s pogledom na Jadransko morje.« Tu si je ustvaril življenje od ponedeljka do petka, vikende pa še vedno rad preživlja  doma v Italiji, saj tam živi njegova hči. Večji del dneva je zaposlen z delom, v prostem času pa najraje plava in se sprehaja. »Slovenska Istra mi je všeč zaradi naravnih bogastev. Tu je nešteto prečudovitih sprehajalnih poti. Ljudje so zelo prijazni. V Istri se res dobro živi; predvsem z vidika varnosti in osebne svobode.«

Mauro je velik gurman. Zelo rad obiskuje lokalne gostilne in restavracije, navdušuje pa ga tudi istrsko vino. Predvsem ena posebna sorta, ki jo bomo uvrstili kar med top 3 Maurove namige oz. točke vredne ogleda in okušanja v Slovenski Istri. Pa si jih poglejmo!

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri

1. Istrska mesta – Koper, Izola in Piran

V istrskih obmorskih mestih se prepletajo zanimiva zgodovina in arhitektura, bogata kulinarika in mestni utrip, ki kar vabijo k odkrivanju in okušanju. Koper vas bo navdušil s svojo beneško arhitekturo, ozkimi kamnitimi ulicami ter slikovitim Titovim trgom z zvonikom, kjer lahko obiščete tudi Pretorsko palačo – nekdanji sedež mestnih vladarjev. Lahko tudi posedite v kavarni Golden Loggia, kjer začutite pravi utrip glavnega mesta Slovenske Istre. Tudi Mauro rad spije kavo v tem delu Kopra. Sicer pa sta njegovi najljubši točki Carpacciov trg in istoimenska hiša. V Istri je namreč močan pečat pustila prav italijanska kultura. »Tu je bival tudi eden mojih najljubših renesančnih umetnikov – Vittore Carpaccio, kateremu sta v Kopru posvečena  trg in istoimenska hiša.« Oba se nahajata tik ob glavni koprski promenadi, takoj za taverno – prireditvenim prostorom, kjer se v toplih dneh vsak dan kaj dogaja.
Iz Kopra vas le pet minut vožnje vodi do Izole, ki vas bo navdušila s svojim ribiškim šarmom, starim mandračem, čudovito plažo Svetilnik ter prijetnim mestnim jedrom. Če se želite podučiti o morskem značaju tega mesta, nikakor ne izpustite ogleda Izolane – hiše morja. Gurmane na posebno doživetje Rimski okusi pod zvezdami vabi tudi izolski arheološki park v San Simonu.
V istrskem turističnem in kulturnem biseru – Piranu, ki ga obdaja obzidje, pisane fasade hiš v ozkih ulicah in staro pristanišče, čas teče drugače. Tu ima človek občutek, da je vsak dan na počitnicah. Piranu pravimo tudi mesto, ki se je rodilo na soli, se skozi zgodovino razvijalo pod vplivom bližnjih Benetk, danes pa velja za eno najbolj fotogeničnih mest na obali Jadranskega morja. Poleg arhitekture, pomorskega muzeja, akvarija in drugih znamenitosti v mesto vabi tudi pestra enogastronomska ponudba. Te tako ne manjka v prav nobenem od istrskih mest!
Kulinarične zgodbe Istre lahko spoznavate tudi na istrskih dogodkih, ki se zaradi ugodne klime tu odvijajo vse leto.

2. Istrska kulinarika in oranžna vina

»Poleg zelo ugodnega podnebja se tako v istrskih mestih kot tudi na podeželju nahaja veliko odličnih gostiln in restavracij. Skoraj povsod boste jedli odlično!« Ponudba je res raznolika: od sveže ribe, okusnih zelenjavnih dobrot, do mesa visoke kakovosti. Mauro obožuje morsko hrano: črna sipina rižota in kalamari sta dve od njegovih najljubših jedi, ki ju dobite v večini istrskih obmorskih restavracij. Ob svežem morskem krožniku pa se vedno prileže tudi kozarček lokalnega vina. Najbolj znani sorti v Slovenski Istri sta refošk in malvazija, posebnost teh krajev pa je oranžno vino, ki ga Mauro obožuje. »Vsem obiskovalcem priporočam, da poskusijo to resnično izjemno oranžno vino, kjer gre v resnici za belo vino, narejeno po postopku za rdeča.« Vino se odlično ujema tako z ribjimi kot mesnimi jedmi. V Izoli mu vsako leto namenijo poseben dan, ko se na Manziolijevem trgu odvije festival Orange wine festival, ki združuje ljubitelje in pridelovalce te sorte vina z vsega sveta. Oranžna vina sicer lahko poizkusite tudi pri vinarjih v njihovih vinskih kleteh, ki se nahajajo predvsem na istrskem podeželju. Na voljo pa so tudi v vinskih barih in butikih.
Odkrijte avtentične okuse Istre in nagrajene restavracije območja!

3. Čudovita neokrnjena narava

Neokrnjena narava, čist zrak, gozdički in planote ter reke, potoki in slapovi so vsi del istrske narave. A posebnost teh krajev je predvsem spajanje morja in zelenih lepot, ki vas bo navdušilo s svojo posebno kuliso. Istra kar vabi k raziskovanju sprehajalnih in pohodnih poti tako ob morju kot tudi na podeželju. Velikokrat  so te prav preplet obojega. Malce višje so še posebej slikovite, saj pripovedujejo zgodbe stoletnih oljk, vinogradov in bujne mediteranske flore. Od tam lahko opazujete tudi neverjetne poglede na morje. »Nekatere poti podeželja niso zelo obljudene, zato lahko tu človek v miru uživa v tišini narave in odkrivanju skritih kotičkov.«  

V Istri se nahaja tudi več naravnih parkov, ki jih največkrat najdemo le streljal od morja. Nikakor ne pozabite obiskati Sečoveljskih in Strunjanskih solin, Naravnega rezervata Škocjanski zatok in Debelega rtiča v Ankaranu. Regija je idealna tudi za kolesarjenje v vseh letnih časih.
Odpravite se na raziskovanje zelenega podeželja in modrega morja!

3 zanimivosti o Mauru Rossiju za zaključek

  1. Mauro živi na Tinjanu, od koder se vsako jutri odpravi na najmanj 1-urni sprehod, velikokrat zelo zgodaj, še po temi. S Tinjana uživa v sončnem vzhodu nad koprskim in tržaškim zalivom. Družbo mu dela njegov pes, včasih pa tudi divje živali – srne, jeleni in divji prašiči, ki se po aktivni noči ravno v tem času odpravljajo v varno zavetje gozda. 
  2. Obožuje sončenje in kopanje na plažah, kjer v poletnem času najraje preživlja svoj prosti čas. Vas zanima, kateri sta njegovi najljubši? Prva je nova koprska plaža pred Žusterno, druga pa plaža hotela LifeClass v Portorožu. V zimskem času pa  skoči kar v koprski olimpijski bazen.
  3. Ob večerih se po napornem delavniku najraje sprehodi po Kopru, kjer uživa v sončnih zahodih. V dobri družbi si rad privošči tudi pivo ali sladoled. Ponudbe slednjega v Kopru nikakor ne manjka.

Še nekomu je Koper ukradel srce. Spoznajte Anno!