Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Istra me je osvojila s svojo neverjetno naravo«

31. 1. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi Federicine oči

Federico Minghelli je iz Ravene v Slovensko Istro pripeljala ljubezen. Lahko bi rekli, da je v Istro priplula, saj se je ljubezen z Izolanom rodila na barki, prav tu pa jo tudi nadaljujeta. Zelo ji je všeč istrska pokrajina, ki se prepleta med morjem in hribi, pa bujna sredozemska narava, ki v njej vzbuja poseben občutek miru. »Tako dobro, kot se človek počuti tu, se res redkokje na svetu!« 

»Eden od razlogov, zakaj obožujem Slovensko Istro, so ljudje, ki tu bivajo, saj so mi v resnici zelo podobni, pravzaprav nam Italijanom – pa ne nujno po nacionalnosti, bolj po duši.« Morje je od nekdaj njena ljubezen in ne predstavlja si življenja, ki ni na takšen ali drugačen način povezano s morjem. Všeč ji je tudi bližina obalnih mest, saj lahko med njimi  potuješ peš ali s kolesom. Aktivno preživljanje časa pa ustreza njenemu pustolovskemu duhu.

Katere so tri točke vredne obiska po Federicinem izboru? Pa poglejmo!

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri

1. Krajinski park Strunjan in skriti zalivi

Nekje na sredi obale Slovenske Istre leži Krajinski park Strunjan, izjemni naravni biser, kjer se srečujeta kopno in morje in ki vas bo očaral s svojim 80 metrov visokim klifom, od koder lahko uživate v dih jemajočih razgledih. Flišna obalna pokrajina na  Strunjanskem polotoku združuje tako naravne lepote kot tiste, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. »Prav v tem parku v Strunjanu se nahaja majhen čudovit zaliv, kjer voda ne dosega niti sedmih metrov in ima čudovito, skoraj turkizno barvo, ki se dobesedno zlije z naravo, ki zaliv obdaja.« Tu se nahajata dve idilični plaži: Bele skale in Mesečev zaliv. Obe nudita pristno povezavo z naravo in sta t. i. divji plaži, zato naj vas tu ne presenetijo nudisti ali psi. Plaži predstavljata pravo morsko idilo: medtem ko se sončni žarki prelivajo skozi borov gozdiček, se lahko prepustite mehkemu pesku in čudovitim barvam. Zapele pa vam bodo tudi ptice, ki domujejo predvsem v mokriščih in jih park gosti res veliko.
Ptice lahko tudi opazujete, če se odpravite na drugo stran naravnega parka, kjer se nahajajo soline, ki so od nekdaj pomemben del naše regije. Soline predstavljajo kulturno dediščino, ki jo ohranjamo zvesto in s ponosom. Krajinski park Strunjan tako združuje lepoto peščenih plaž, bogato kulturno dediščino solin, naravno raznolikost ptic in dramatično obalo, kar nudi obiskovalcem popolno izkušnjo neokrnjene narave.
Odkrijte skrivnosti pridelave soli tudi v Krajinskem parku Sečoveljske soline ali pa spoznajte še druge naravne znamenitosti Istre.

2. Istrska mesta: »Predvsem Izola, ki je moj drugi dom«

Koper, Izola in Piran, trije edinstveni biseri, ki se nahajajo ob obali Slovenske Istre, se razlikujejo po svojem značaju, zgodovini in kulturni dediščini. Vsako od mest piše svojo zgodbo, a njihov skupni imenovalec so zanimiva arhitektura, bogata kultura, prijazni ljudje in odlični okusi, ki navdušijo prav vsakega gurmana. »Izola mi je najbolj draga, saj je postala moj drugi dom. Ljudje so zelo odprti in prijazni. Tu se super počutim.« 

Izola je nekdanje ribiško mestece s posebnim šarmom, kjer se prepletata tradicija in sodobnost. S svojim slikovitim mandračem, prijetnimi plažami in starim mestnim jedrom ponuja sproščeno atmosfero, ki vabi obiskovalce k odkrivanju različnih skrivnosti. Ena med njimi je Pozabljena izolska skrivnost – interaktivno doživetje, skozi katero vam mestno jedro predstavi skrivnostni e-vodnik. Obljubljamo, da bo razkritje njegove identitete ob koncu več kot zanimivo! 
Vreden ogleda je tudi Koper – največje istrsko mesto in urbano središče s pestrim zgodovinskim ozadjem, ki se kaže v beneški arhitekturi, ozkih ulicah, živahnem Titovem trgu in mestni promenadi. Mesto se ponaša z bogato kulturno dediščino, ki jo lahko občudujete v Pretorski palači ter po celotnem mestnem jedru. Podajte se v lov na pravico in odkrijte glavno mesto Istre na nekoliko drugačen način.
Piran, turistično najbolj prepoznaven med tremi, je pravo čudo srednjeveške arhitekture. Obzidje Pirana, ozke ulice s pisanimi fasadami ter staro pristanišče ustvarjajo čarobno okolje, ki vas popelje nazaj v preteklost, obenem pa v vas vzbudi občutek, da se tu lahko čas za trenutek ustavi. Piran je tudi mesto, kjer je nekdaj prebival slavni violinist in skladatelj Giuseppe Tartini, kateremu je posvečen glavni trg. Na zanimiv način lahko mesto spoznavate tudi skozi doživetje Izginotje Tartinijeve violine.
»Čudovita v Istri je tudi neponovljivost okusov in vonjav. Oljčno olje, vino in drugi okusi so tako posebni in edinstveni, da jih moraš vzljubiti.« Vsa istrska mesta slovijo po izjemni kulinariki, ki se odraža v uporabi lokalnih sestavin s poudarkom na mediteranski kuhinji, in  vrhunskih vinih, ki so značilna za istrsko regijo.

3. Istrske vasi: »Sveti Peter, najlepša vasica na svetu«

Tako vino kot oljčno olje prihajata predvsem s podeželja, ki se v Istri skorajda spaja z obmorskim delom, zato se vam za obisk ni treba voziti prav daleč. Istrske vasi nosijo v sebi poseben podeželski čar, zgodovinsko bogastvo in čudovite razglede na morje. »Med temi idiličnimi naselji zame izstopa vas Sv. Peter, ki vabi obiskovalce k potovanju skozi čas in doživetju avtentičnega istrskega življenja. Še posebej na dogodku, ki ga v vasi vsako leto pripravijo v začetku julija. Nikoli ga ne zamudim!«
Slikovite kamnite hiše in ozke ulice ustvarjajo v tej vasici pristno atmosfero. Vredna obiska je cerkev sv. Petra, ki kraljuje nad vasjo in pripoveduje svojo lastno zgodbo, medtem ko vas razvaja s panoramskimi razgledi na vinograde in oljčne nasade. Sprehod skozi ozke ulice vas popelje v svet tradicije, lokalnih obrti in gostoljubnosti domačinov. Tu se nahaja tudi Tonina hiša – muzejska zbirka, ki priča o življenju na vasi nekoč. 
Spoznajte lepote istrskega podeželja!

3 zanimivosti o Federici Minghelli za zaključek

  1. Federica in njen partner Damjan živita dobesedno na morju. Sta lastnika jadrnice Alice in Waterland, kjer skupaj s hčerko tudi bivajo. Z jadrnico organizirajo krajše in daljše izlete po Jadranskem morju. Se jim pridružite?
  2. Njuni hčerki je ime Alice. Zdaj vemo, zakaj sta izbrala jadrnici prav to ime. 😊
  3. Tudi sicer je Federica že od nekdaj močno povezana z morjem: po izobrazbi je namreč morska biologinja.

Z morjem pa je močno povezana tudi zgodba Matica. Vas zanima?