Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Istra je idealna za aktivno preživljanje časa skozi vse leto«

21. 2. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi Matičeve oči

V lepote Slovenske Istre se je zaljubil tudi Matic Horvat, ki je svoj dom v Celju zamenjal za življenje na Primorskem. Kaj ga je na tem koncu Slovenije najbolj pritegnilo? Nič drugega kot velika želja po aktivnem življenju ob morju. In ta se mu je uresničila na najlepši možni način: v Slovenski Istri je našel svoje poslanstvo, svojo službo, pa tudi ljubezen. Zato resnično upa, da bo tu ostal za vedno. Matic od prednosti Istre izpostavlja način življenja, klimo in predvsem ljudi, ki v njej ustvarjajo občutek domačnosti. Aktivno življenje v vseh letnih časih mu prinaša neskončno radost in veselje, zato nima nobenega razloga, da bi si želel biti kjerkoli drugje. 

Torej, če še niste obiskali Slovenske Istre v zimskih mesecih, je zdaj pravi čas, da se podate na to razburljivo potovanje. Odkrijte top 3 točke skozi Matičeve oči!

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri

1. Istrsko podeželje, vasi in zaselki

Istrsko podeželje je kot nalašč za vse tiste, ki si želite pobegniti od mestnega vrveža in uživati v miru ter neokrnjeni naravi. Vasi in zaselki, kot sta Padna in Korte, očarajo s svojim starim čarom, prijetnimi domačini in slikovito pokrajino.

Padna je stara istrska vasica, v kateri se kamnite hiše drenjajo ena ob drugi in okrog vaške cerkvice sv. Blaža. Ob cerkvi stoji 26 metrov visok kamnit zvonik, ki so ga Padenci zgradili leta 1885. Ko se sprehajate med ozkimi kamnitimi ulicami, občudujete vaške hiše in se prepustite čarom preteklosti, ki so še kako živi v tem idiličnem kraju, se zdi, da se je čas ustavil. V vasi domačini vsako leto konec aprila odprejo svoja vrata in vas povabijo na tradicionalni Praznik olja in bledeža. Tu boste lahko degustirali domačne oljčno olje, zdrave kmetijske pridelke in istrske jedi »od enbot«.
Na sosednjem hribu stoji prikupna istrska vasica Korte, ki predstavlja pravi biser izolskega podeželja. Tu si lahko ogledate vodne vire, obiščete arheološki park Kašler ali pa se odpravite na degustacijo vina h kateremu od lokalnih vinarjev. Korte so odlično izhodišče za raznolike pohodniške poti po istrskem podeželju. Na izredno zanimiv način pa to vas lahko odkrijete na ekskluzivnem doživetju Z domačinom po izolskem podeželju, kjer se popolnoma prepustite spoznavanju kraja z domačinom.
Spoznajte še druge kraje istrskega podeželja in se prepustite okusom tradicije.

2. Dolina reke Dragonje

Istro poznamo po morju, zato marsikdo ne ve, da tu domuje tudi ena najlepših naravnih znamenitosti – dolina reke Dragonje. »Med najljubšimi kotički bi še posebej rad izpostavil dolino reke Dragonje, kjer večkrat uživam v naravi, sladki vodi in miru.«
Reka Dragonja, dolga približno 30 kilometrov, predstavlja mejo med Slovenijo in Hrvaško ter naravno povezavo med Kraško planoto, flišno Istro in Jadranskim morjem. Značilnost reke je, da nima enega izvira, temveč več manjših. Nekateri trdijo, da je Dragonja dobila ime zaradi svoje vijugavosti (meandrov) – ime naj bi izhajalo iz italijanske besede »drago« (zmaj), saj se reka vije kot zmaj. Spodnji del doline, kjer se izliva v morje, je oblikovan v ravnino, na kateri stojijo Sečoveljske soline – še ena enkratna zanimivost Slovenske Istre. Dolina reke Dragonje je gotovo pravo zatočišče za vse tiste, ki iščete umik od vsakdanjega vrveža in želite odkriti resnično lepoto neokrnjene narave Slovenske Istre.
Obiščite še druge istrske naravne znamenitosti.

3. Izola in njene čudovite plaže

Nikakor pa ne moremo mimo Izole, kjer si je Matic ustvaril svoj novi dom. Izola, nekdanje ribiško mestece, navdušuje s svojim slikovitim mestnim jedrom in čudovitimi plažami. Poleg pisanih ulic in zgodovinskih znamenitosti, kot so Besenghijeva palača, cerkev sv. Mavra in Manziolijev trg, lahko tu obiskovalci uživajo tudi v kulinaričnih specialitetah. V mestu se vsako leto odvijajo različni kulinarični dogodki, kot sta Pomol okusov in Praznik oljk, vina in rib, lokalni gostinci pa se povezujejo v kulinarične zgodbe sezonskih, predvsem morskih okusov. »Izola je resnično idealna destinacija za vse, ki iščejo popolno kombinacijo avtentičnega mestnega utripa in (ob)morskih užitkov.«
Izolani so ponosni tudi na veliko število raznolikih plaž in možnosti za sprostitev ter uživanje v sončnih žarkih. »Moji najljubši plaži sta divji plaži Bele skale in Mesečev zaliv, obiskovalcem priporočam, da ju obiščejo kar s supom ali kajakom.« Sup lahko najamete v izolskem turistično-informacijskem centru.
Nepozabno doživetje predstavlja tudi pohodniški izlet do plaž v neokrnjeni naravi Krajinskega parka Strunjan, kjer se nahajata tako Bele skale kot Mesečev zaliv. Plaže lahko obiščete tudi v zimskem času. Takrat nekoliko manj obljudene ponujajo prostor za sprostitev in regeneracijo. Ko boste v parku, pot nadaljujte še do strunjanskih solin, se povzpnite do strunjanskega križa in stopite na vrh veličastnega klifa.
Odkrijte še zanimivosti Kopra, Pirana in Ankarana.

3 zanimivosti o Maticu Horvatu za zaključek

  1. Svojo ljubezen je Celjan našel v Slovenski Istri. Pa uganete od kod prihaja njegova izbranka? Iz domačega Celja! Včasih moraš od doma, da se vrneš domov. 😊 
  2. Matic je močno vpet v turizem Slovenske Istre: vodi dva lokala, ukvarja se z vodenimi kolesarskimi turami, izposojo kajakov, kanujev. Zelo rad pa tudi supa.
  3. Eden od lokalov, Hangar bar v Izoli, predstavlja neke vrste alternativni center kulture v Slovenski Istri. Tu se skoraj vsak vikend odvijajo različni kulturni dogodki in koncerti. Ste ga že obiskali?

Ljubiteljica plaž je tudi Petra. Potopite se še v njeno zgodbo!