Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Edinstvena raznolikost narave in pristnost domačinov«

1. 2. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi oči Astrid in Folkeja

Astrid in Folke, ki prihajata iz sosednje Avstrije, sta skorajda že prava Pirančana, saj v Slovenski Istri domujeta dobrih 16 let. Od nekdaj sta si želela živeti ob morju in prav ljubezen do obmorskih krajev ju povezuje še danes. Imata veliko družino, kar štiri otroke, in ko so ti počasi, eden za drugim zapustili gnezdo, nista več oklevala in sta se takoj preselila na jug. Življenje ob morju namreč odlično vpliva tudi na Folkejevo inspiracijo, saj je po poklicu pisatelj. Zakaj v Piran? Ker je bil ta obmorski kraj najbliže njunemu domu v Avstriji, kamor se še vedno, predvsem zaradi poslovnih razlogov, pogosto vračata.  

V Piran sta se zaljubila iz več razlogov, to čudovito mesto je tudi prva od top treh točk, ki so po njunem mnenju vredne ogleda v Slovenski Istri.

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri

1. Piran in piranska župnija

Za Piran, pravo zakladnico sredozemskega šarma, pravijo, da je zgrajen na soli. Danes se uvršča med najpristnejša in najbolj fotogenična mesta ob Jadranskem morju. Ozke ulice, ki se spuščajo proti osrednjemu trgu ob obali, izpostavljajo njegov pristni mediteranski značaj. V tem mestu je prebival znameniti skladatelj in violinist Giuseppe Tartini, kateremu je posvečen osrednji trg in glasbeni festival. Piran je s svojim starim pristaniščem in ostanki srednjeveškega obzidja razglašen za kulturno-zgodovinski spomenik. Pristno mediteransko vzdušje boste tu začutili prav na vsakem koraku.
Astrid in Folke živita na idilični lokaciji, v župnijski stavbi s prekrasnimi razgledi. Folke: »Tako rekoč živiva s piranskim župnikom v majhni komuni in sva povsem vključena v vsakodnevno življenje v Piranu, kar je za druge, ki pridejo živet sem, verjetno težje. Nikoli nisva hotela živeti kot tujca ali turista, ampak sva se zmeraj hotela povsem vključiti. To pomeni, da se druživa z domačini in obiskujeva vse prireditve. Všeč nama je tudi, da je kraj ostal avtentičen in da tukaj še vedno živijo domačini. Tudi če prideš sem kot tujec, čutiš, da tukaj živijo Pirančani. In da ni vse predelano za turizem.«
Poleg bogate arhitekture, pomorskega muzeja, akvarija in drugih znamenitosti Piran očara s pestro ponudbo prireditev, kulinarično raznolikostjo ter bližnjimi naravnimi danostmi.

Astrid: »Piran imava rada zaradi miru in udobja. Takoj ko stopiva iz avta, čas kar naenkrat teče drugače. Vse se odvija počasneje kot v Avstriji. Zelo uživava v obiskih tržnice, saj je kakovost sadja in zelenjave tu vrhunska.« Folke: »Tudi ribe so izjemne. Sva pesketarijanca, a ribe jeva izključno v Piranu. Tu je kakovost na tako visoki ravni, da jih ne želiva jesti nikjer drugje.«
V Piranu lahko ribe kupite od lokalnega ribiča, mesto pa se ponaša tudi z globoko zakoreninjeno tradicijo solinarstva, ki se prepleta s tisoč in eno zgodbo ozkih ulic ter slikovitih razgledov slovenskega Mediterana. In prav zgodbe povezane s soljo so naslednja točka, ki sta jo za vas izbrala Astrid in Folke.
Poleg Pirana pa Slovensko Istro bogatita še dve zanimivi obmorski mesti. Spoznajte tudi Izolo in Koper.

2. Sečoveljske soline

Nedaleč od mesta Piran se nahaja Krajinski park Sečoveljske soline. Gre za naravni biser, ki vas bo očaral prav v vseh letnih časih. V parku se lahko pobližje spoznate s predelavo soli na Leru, kjer se ta dragoceni naravni vir še danes pridobiva po tradicionalni, 700 let stari metodi. Obiščete lahko Muzej solinarstva na Fontaniggah in odkrijete, kako so tu nekoč živele solinarske družine. Folke: »Ja, to je izjemen kraj: stare soline, kjer stojijo zapuščene kamnite hiše solinarjev. Tam vlada neverjetno vzdušje. Vedno ko imava čas, se odpraviva tja na sprehod. Ta kraj je kot iz ene od mojih knjig pravljic.«
Ljubitelji ptic boste prav tako navdušeni nad pestrostjo Sečoveljskih solin, saj tu lahko opazujete preko 300 registriranih vrst ptic. Astrid: »Sem ljubiteljica ptic in se pozimi najbolj razveselim belih plamencev, ki jih lahko opazuješ v parku.« 

Sečoveljske soline pa poleg naravnih lepot in kulturne dediščine ponujajo tudi edinstvene wellness užitke. Za popolno sprostitev se v poletnem času prepustite zdravilnim učinkom slanice in solinskega blata v spaju na prostem, imenovanem Lepa Vida.
Slovenska Istra se ponaša še s tremi drugimi naravnimi parki. Odkrijte tudi te izjemne istrske naravne danosti.

3. Naravni mostovi in spodmoli

Tretja točka, ki navdušuje Astrid in Folkeja, pa se nahaja slabo uro vožnje iz Pirana, na skrajnem jugu Kraškega roba, blizu vasice Sočerga. Tam domuje poseben zaklad narave – spodmoli, ki ga imenujemo tudi »ušesa Istre«. Gre za impresivne previsne stene, ki nudijo edinstveno doživetje v naravi. Folke: »To je res poseben kraj s povsem nedotaknjeno naravo. Narava je  ustvarila čudovit prizor, ki ga je težko najti kje drugje.« Astrid: »Spodmoli so nama zelo všeč. Spominjajo me na Provanso. Rada imam zelišča in tam jih najdeš res veliko. Različna zelišča in ruj, ki postane jeseni živordeče barve. Celo območje postane živordeče in je videti čudovito.«
Izlet do spodmolov je najlepši prav v jesenskem času, čeprav si jih lahko ogledate kadarkoli. Na poti lahko občudujete tudi naravni most s šestmetrskim skalnim lokom, pod katerim se razprostirajo čudoviti spodmoli. Tu lahko pobližje spoznate kraške pojave, ki se kažejo v obliki zaves in reber, podobne tistim, ki jih sicer najdemo v kraških jamah. Omenjeno območje ne ponuja le vizualnega užitka, temveč predstavlja prehod iz kraške v mediteransko krajino. 

Folke: »V Sloveniji je najbolj čudovito prav to, da se le eno uro vožnje stran najdejo čudovite, raznolike pokrajine. Le redko kje je tako. Zelo veliko sva potovala po svetu. Zaradi svojega dela sem obiskal več kot 50 držav. Ampak takšno raznolikost na tako majhnem prostoru najdeš res malo kje. Sploh pa tako nedotaknjeno naravo.« 

Na izletu do spodmolov je potrebno upoštevati, da na stenah gnezdijo ogrožene ptice, zato je pomembno, da se ob obisku držite poti in upoštevate opozorila na opisnih tablah. Tako lahko v polnosti doživite to čarobno okolje z naravnim čudesom in biotsko raznovrstnostjo.
Astrid in Folke obožujeta tudi istrsko podeželje; zelo so jima všeč vasice, kot so Padna, Sveti Anton, Krkavče, za katere pravita, da so čudoviti kraji, ki še vedno ohranjajo svojo prvinsko podobo. 
Raziščite raznoliko podeželje Slovenske Istre!

3 zanimivosti o Astrid in Folkeju za zaključek

  1. Astrid in Folke imata štiri odrasle otroke in pet vnukov. Kljub temu, da ti živijo po celi Evropi, je Piran zanje drugi dom. Ena od hčera ga je vzljubila prav tako kot njena starša. V preteklem letu je tudi sama tu kupila stanovanje, da bo čim več časa preživljala v Slovenski Istri. 
  2. Folke je po poklicu pisec sodobnih pravljic, pripovedovalec in komunikator. Večina njegovih ustvarjenih del, predvsem knjig, že več let nastaja izključno v Piranu. Pred leti je zasnoval tudi storytelling koncept za turistično destinacijo Portorož in Piran.  
  3. Astrid je ljubiteljica plavanja. Ker njene korenine segajo na Nizozemsko, v morju plava tudi v zimskem času. Pa vi, bi si upali skočite v morje pozimi? 😊