Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Največji zaklad tega kraja so ljudje«

1. 2. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi Annine oči

Anno Kožuh je v Slovenijo in nadalje v Slovensko Istro na prvem mestu pripeljala ljubezen. A to, da se je odločila zgodovinsko in univerzitetno mesto Krakow na Poljskem zamenjati za življenje ob slovenskem morju, zanjo ni bila težka odločitev. Obožuje namreč mediteransko klimo, zato sta z možem sprejela odločitev, da bosta skupno življenje nadaljevala prav na tem koščku Slovenije.  

Poleg ugodne klime so bili drugi razlog, da se preseli v Slovensko Istro, ljudje, ki tu bivajo. »Velik zaklad tega kraja so ljudje: so radostni, nasmejani, prijazni in vedno pripravljeni pomagati.« Obenem pa je ta košček sveta po Anninih besedah dobesedno posejan s čudeži – tako prelepo arhitekturo kot prekrasno naravo. »Tukaj vlada en zanimiv miks južne flegmatičnosti in severne urejenosti, ki mi je zelo blizu.« 

V Istri je našla veliko kotičkov, ki so ji še posebej ljubi, zato je bil izbor top 3 za Anno zelo zahteven, a kljub temu smo sklenili kompromis in v spodnji zapis vključili štiri. Prepričani smo, da boste prav vse dodali na svoj seznam, ko nas obiščete v Slovenski Istri.

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri + 1

1. Staro mestno jedro Kopra

Mesto Koper oz. glavno mesto Slovenske Istre se ponaša z bogato zgodovino, ki se prepleta s sodobnim utripom. Srce mesta predstavlja prav staro mestno jedro, ki ponosno ohranja sledi preteklosti in vabi obiskovalce na popotovanje skozi čas. Ozke kamnite ulice, barvite hiše in bogato okrašeni balkoni pričarajo pristen srednjeveški občutek in vas popeljejo v čas Beneške republike, ki je tu pustil neizbrisen pečat. »Ko se sprehajam po ulicah Kopra, v mislih kar vidim, kakšen je ta bil nekoč, ko je bil še otok, obdan s solinami. Tu na vsakem koraku začutiš pristnost in vplive različnih kultur. Osebno mi je najljubša prav beneška.«
Na sprehodu po mestu se obvezno ustavite na Titovem trgu, ki predstavlja osrednjo točko starega mestnega jedra in je obkrožen z zgodovinskimi zgradbami, med katerimi še posebej izstopa Pretorska palača, ki priča o nekdanji povezavi tega kraja z Beneško republiko. Povzpnite se na zvonik in obiščite stolno cerkev Marijinega vnebovzetja. Sprehodite se skozi mestne ulice, kjer nikakor ne prezrite Čevljarske – glavne sprehajalne ulice, kjer so – kot že ime pove – nekdaj domovali čevljarji. Odkrijte čarobne kotičke, trgovinice z lokalnimi izdelki, prijetne kavarne in restavracije, kjer lahko preizkusite avtentične jedi Mediterana. Obisk starega mestnega jedra si lahko popestrite tudi z doživetjem Lov na pravico.
Mediteranski duh je moč čutiti tudi v drugih istrskih mestih. Spoznajte še mestna jedra Izole in Pirana!

2. Razgledna točka v Marezigah

Koper se ponaša z bogatim podeželjem in ena od vasi, ki jo na obisku Slovenske Istre ne gre spregledati, so Marezige. Ta slikovita vasica vas bo očarala s svojo zgodovino, tradicijo, predvsem pa s krasnimi razgledi na Koprski zaliv. Prav v tej vasici se nahaja tudi prva slovenska vinska fontana, kjer lahko uživate v degustaciji lokalnih vin, obdani z avtentičnim vzdušjem istrskega podeželja. Do Marezig vodi kar nekaj zanimivih pešpoti, ena takih je pot iz Vanganela mimo jezer. Marezige tako vabijo vse ljubitelje narave, vina in razgledov.
Edinstvena kombinacija naravnih lepot in kulturne dediščine pa vas čaka tudi v drugih vasicah Slovenske Istre. Odkrijte istrsko podeželje!

3. Grad Socerb

Tretja točka, ki je Anna ni želela črtati s seznama, je grad Socerb, saj sta prav na tej lokaciji z možem pred leti dahnila usodni da. Grad Strmec (Socerb) je edini večji utrdbeni objekt na Kraškem robu, od koder se razprostirajo čudoviti razgledi na Tržaški in Koprski zaliv. Območje gradu je registrirano kot spomenik državnega pomena. Pod gradom se nahaja Sveta jama, pod skalnim robom pa stoji strnjeno pozidana srednjeveška vasica. Socerb pa ni le zgodovinska zakladnica, temveč tudi odlično izhodišče za raziskovanje bližnjih naravnih znamenitosti.
Raziščite istrsko kulturo in naravo!

4. Krajinski park Debeli rtič pri Ankaranu

Anna pravi, da je njenemu srcu najdražji prav Krajinski park Debeli rtič. Obožuje vse: razglede, vonje, lesket morja, lepoto klifa. Posebej pa ji je všeč strateška lokacija tega parka, ki se nahaja v bližine italijanske meje.
Debeli Rtič je pravi biser naravnih lepot, ki povezuje morje in zeleno istrsko pokrajino. Krajinski park vabi na sprehode po slikovitih poteh, kjer lahko opazujete različne palete barv glede na letne čase, uživate v vonju mediteranskega rastlinja in zvokih ptic. Osrčje parka predstavlja rt s flišnim klifom, naravnim morskim obrežjem ter skladi podvodnega grebena. Če ste ljubitelji aktivnega oddiha in uživanja v neokrnjeni naravi, je Debeli rtič prava izbira za vas.
V bližini si nikakor ne pozabite ogledati tudi Sredozemskega slanega travnika in Pokopališča školjk

3 zanimivosti o Anni Kožuh za zaključek

  1. Anna je pedagoginja, zaposlena na Univerzi na Primorskem kot redna profesorica didaktike. Predava študentom Pedagoške fakultete in še dveh drugih fakultet.    
  2. Obožuje lepo vreme in prav to je eden od razlogov, zakaj ji je v Slovenski Istri tako všeč: mediteranska klima je namreč nekaj, kar odgovarja tako njenemu duhu kot telesu. Kljub temu da so smučišča od tu le dve uri vožnje, je na snegu zagotovo ne boste srečali. Jo pa najdete na kateri od plaž, kjer se vsako poletje rada prepušča sončnim žarkom. 
  3. Anna del svojega življenje preživlja tudi v centrih na Borneu – otoku, ki leži sredi Malajskega otočja v jugovzhodni Aziji. Posveča se delu z orangutani, za katere pripravlja didaktične igrače. Nad njimi, na svetu jih je le še okoli 40 tisoč, je enostavno navdušena. V prostem času najraje prebira literaturo o človečnjakih.

Vas zanimajo tudi nasveti Federice iz sosednje Italije?