Zgodbe Istre - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

»Istra ponuja razgledne točke, ki ti vzamejo dih«

30. 1. 2024

Razlogi za obisk Slovenske Istre skozi Bojanine oči

Bojana Klepac se je v Slovensko Istro iz Šabca v Srbiji preselila zaradi študija, vanjo pa se je tako zaljubila, da se ni več vrnila domov. »Slovenija je moj drugi dom. Počutim se, kot da sem tu doma že od nekdaj.« V Istri ji je najbolj všeč raznolikost terena, predvsem pa uživa v vseh priložnostih za preživljanje prostega časa: od sprehajanja ob morju ali na podeželju, do kolesarjenja po enostavnih in bolj zahtevnih poteh, rolkanja med mestnimi središči itd. Še na smučanje se rada odpravi, saj so prva smučišča oddaljena le slabi dve uri vožnje. »Istra na majhnem koščku sveta nudi prav vse, kar človek potrebuje za lepo življenje.« Bojana pravi, da se tu počuti varno, zelo pa ji je všeč tudi urejenost okolice. Sicer je velika ljubiteljica istrskih vin in zase pravi, da je pravi slovenski vinski nacionalist.

Katere pa so top 3 točke, kjer Bojana najraje preživlja svoj čas? Berite dalje!

TOP 3 točke vredne ogleda v Slovenski Istri

1. Zeleni polotok Ankarana

Zeleni polotok Ankarana je pravi naravni rajski kotiček, ki združuje neokrnjeno naravo in sredozemski duh. Na tem območju se nahaja kar nekaj naravnih istrskih znamenitosti: Krajinski park Debeli rtič, Sredozemski slani travnik in Pokopališče školjk. Ta zeleni del Istre, obdan z bujnim sredozemskim rastjem, vinogradi in oljčnimi nasadi, je popoln prostor za oddih v naravi. Krajinski park Debeli rtič privablja ljubitelje narave s svojo raznovrstno floro in favno ter znamenitimi klifi, medtem ko slikovite kolesarske in pohodniške poti omogočajo raziskovanje nedotaknjenih kotičkov polotoka in njegove okolice. »Ankaran in njegova zelena okolica sta zame enostavno čarobna! Tu vidim svojo hišo enkrat v prihodnosti.« Poleg naravnega bogastva pa se lahko tu prepustite užitkom lokalne kulinarike in vrhunskih vin, ki so značilna za regijo.
Vas zanimajo še druge lepote Slovenske Istre? Odkrijte naše zelene lepote in modre dogodivščine!

2. Istrska mesta: Koper, Izola in Piran

V istrskih obmorskih mestih se prepletajo zgodovina, kultura in nasmehi prijaznih domačinov. V Kopru vas bo očarala bogata zgodovina, ki jo lahko začutite v beneški arhitekturi, na sprehodu skozi ozke kamnite ulice in na slikovitem Titovem trgu z zvonikom. Tu lahko občudujete tudi Pretorsko palačo – nekdanji sedež mestnih vladarjev. Izola vas bo objela s svojim ribiškim šarmom, mandračem, plažo Svetilnik in simpatičnim mestnim jedrom, ki ga lahko odkrijete tudi skozi doživetje Pozabljena izolska skrivnost. Čarobni Piran pa vas s svojim obzidjem, pisanimi fasadami na hišah v ozkih ulicah in starim pristaniščem popelje nazaj v čas. Tja lahko odpotujete tudi skozi doživetje Izginotje Tartinijeve violine. Prav v tem mestu je namreč živel znameniti violinist Giuseppe Tartini, kateremu je posvečen osrednji trg mesta. »Piran je mesto, kjer se človek počuti, kot da je vsak dan na dopustu. In kaj je lepšega, kot da se med delovnikom za eno popoldne odpelješ na dopust?«
Bližina istrskih mest je velika prednost Slovenske Istre, saj so mesteca eno od drugega oddaljena največ 15 min vožnje. Zato ob obisku Slovenske Istre z lahkoto obiščete in začutite prav vse tri! Prav v nobenem pa ne bo manjkalo odlične kulinarike, vrhunskih vin in nepozabnih sončnih zahodov.
Bogato kulturno dediščino, ki se zlije z naravnimi lepotami, lahko občudujete tudi na istrskem podeželju. Raziščite ga!

3. Istrski vinarji in lokalne restavracije

Ker je Bojana velika ljubiteljica enogastronomije, se vse izbrane točke prepletajo prav z istrskimi okusi. Njena tretja točka in predlog za obisk so vinarji in lokalne restavracije, od katerih težko izpostavi posamezne, saj je ponudba res pestra, raznolika in kvalitetna. »Slovenija se ponaša z res zelo kvalitetno ponudbo vin. Ko sem se preselila v Istro, sem se čisto navdušila nad enologijo in začela konkretneje raziskovati to področje.« V Istri se tako vrhunsko vino in izvrstna kulinarika združujeta v popolni simfoniji okusov s pridihom Mediterana. Istrska vinska trta, ki uspeva na terasah, včasih prav tik ob morju, daje izjemno kakovostno grozdje, iz katerega nastajajo vina z izrazito značilnimi  in polnimi okusi. Tu domujeta predvsem malvazija in refošk, ki se odlično ujemata z okusi istrske kuhinje, ki je v zaledju bolj mesna, v mestih pa kraljuje morje – ribe in morski sadeži.

Okuse Slovenske Istre lahko odkrivate tudi na kulinaričnih festivalih, kot sta Altroke Istra in Pomol okusov, in na drugih tradicionalnih istrskih dogodkih. Z veseljem vam bodo svoje kleti odprli istrski vinarji, degustacijo pa si lahko privoščite tudi v katerem od vinskih barov in butikov.
Bi želeli slastno istrsko jed pripraviti doma? Ni problema, za vas smo pripravili avtentične istrske recepte.

3 zanimivosti o Bojani Klepac za zaključek

  1. Bojana je logistična inženirka, trenutno zaposlena v logističnem podjetju v Kopru, ki se ponaša z Luko Koper – mednarodnim pristaniščem z najbližjo povezavo Srednje in Vzhodne Evrope s Sredozemljem. 
  2. Njen duh je zelo aktiven, dobro razvito pa ima tudi podjetniško žilico. Je lastnica trenerskega studia, kjer med drugim nudi  EMS treninge. 
  3. Svoj prosti čas rada preživlja na »vištah« - t. i. razglednih točkah. Ena njenih najljubših je pri Gažonu, kjer se ti na sprehodu med trtami odpre pogled na širno morje in skoraj vsa istrska mesta. Vas zanima, katere so Bojanine najljubše »vište«?

Morda prav to informacijo dobite pri nasvetih Jane in Uweta! Preverite 😊