Novice - Love Istria

Vse novice

Rekordno število penečih vin za Naj penino Portoroža 2023

21. 12. 2023

Portorož bo 26. decembra gostil jubilejni 10. Festival penin, ki bo navdušil ljubitelje penečih vin od blizu in daleč. V  Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bo na voljo več kot 100 vzorcev penin, pika na i pa bo svečan program v parku s koncertom ekstravagantnega violinista in razglasitvijo Naj penine Portoroža.


Ljubitelje zlatih mehurčkov bo navdušil 10. Festival penin, ki bo 26. decembra napolnil Kristalno dvorano hotela Kempinski Palace Portorož. Na jubilejnem festivalu bodo obiskovalci lahko okusili peneča vina iz več kot 40 kleti iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Španije in Francije. Na voljo bo več kot 100 vzorcev penin, ki jih bo moč degustirati tudi na krajših vodenih degustacijah v družbi Valentina Bufolina, predsednika Društva Sommelier Slovenije.

 
Mag. Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož: »Festival penin je nepogrešljiv del prazničnega dogajanja v Portorožu. To dokazuje tudi letošnja jubilejna edicija s široko udeležbo peničarjev in vinskih navdušencev ter bogato kulinarično ponudbo, ki bo zagotovo navdušila vse obiskovalce. Portorož in Piran sta v znamenju penin ves praznični mesec, saj na destinaciji poteka tudi Mesec penin s ponudbo degustacijskih menijev, ki jih je pripravilo enajst ponudnikov.«

Tudi letos bo Festival penin obogatila izbrana kulinarika - od Piranskega brancina Fonda, ponudbe Nori Sushi pa do ostrig Sparkling Oysters. Obiskovalci s posebno vstopnico Festival penin Gourmet bodo večer zaključili s štirihodnim menijem izpod rok chefa Tomáša Chilýja v restavraciji Sophia. Menu bodo spremljala izbrana peneča vina, vključno z letošnjo najboljšo penino.


Katera bo Naj penina Portoroža 2023?

Za Naj penino Portoroža 2023 se letos potegujejo peničarji s skupno kar 57 vzorci penin. Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre: »Priljubljenost in kakovost penin iz leta v leto raste, kar opažamo tudi pri ocenjevanju. Ta festival si ne bomo zapomnili zgolj po jubilejni ediciji, pač pa tudi po največjem številu penin na ocenjevanju.«

Zmagovalne mehurčke bodo v parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Andrejem Koreniko, mag. Patricijo Gržinič, Ingrid Mahnič in vinsko kraljico slovenske Istre Nejo Mihelj. Podelitev s pričetkom ob 17. uri bo pospremil koncert ekstravagantnega violinista Pierpaola Fotija na električni violini.

Festival penin se bo letos nadaljeval v nekdanjem skladišču soli Grando, kjer bo potekal Penine After Party s ponudbo penin in zabavo z DJ-jem.

Več kot sto vzorcev penin in šampanjcev

Obiskovalci bodo na Festivalu lahko izbirali med več kot stotimi vzorci penin in šampanjcev iz 42 kleti. Predstavili se bodo slovenski peničarji iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje: največja istrska klet Vinakoper, ki svojo zgodbo vinogradništva in vinarstva ustvarja že od leta 1947, Anima Istra, Vina Ratoša, Vina Koglot, Jamšek 1887 Posestvo, Vina Kavkler, Vina Štoka, Vinakras, Vinarstvo Rebula, Mastnak & Frelih Winery, Winery Mihelin, Radgonske Gorice, Kmetija Mahnič, Hiša Penin Frangeš, Gezova klet, Klet Krško, Silveri, Kristalvin, Vina Sanabor, Istenič, Bordon, Santomas, Klet Brda, Vina Žvokelj, Rojac Wine, Zaro, Vina Gordia, Montemoro, Ekološko Vinogradništvo Rodica, Klenart in Puklavec Family Wines. Hrvaške peničarje bodo predstavljale kleti Veralda, Vina Vuglec in Vina Prelac, iz Italije bomo lahko okusili penine Serena Wines 1881, Penine Le Monde in Berlucchi Franciacorta. Na festivalu bomo lahko okusili tudi špansko penino iz kleti Cavas Codornìu, tri ekskluzivne francoske šampanjce – Champagne Pommery, Heidsiecg & Co Monopole, Valentin Leflaive in cremant iDomaine Gruss, Alzacija, ki jih bo ljubiteljem penečih vin v krajših degustacijah v posebnem salonu predstavil Valentin Bufolin.


Karte za festival, ki ga prireja Turistično združenje Portorož, bodo na voljo še na dan dogodka, od 16. ure dalje, na festivalski blagajni. Program v parku s podelitvijo nagrad in koncertom pa bo brezplačen. Več informacij o dogodku je na voljo na www.festivalpenin.si. Do konca decembra se v Portorožu in Piranu nadaljuje tudi Mesec penin - enajst lokalnih restavracij ponuja posebne degustacijske menuje s spremljavo penečih vin.