Novice - Love Istria

Vse novice

Veselo v december v Slovenski Istri

23. 11. 2023
Turistične organizacije Slovenske Istre so se v jeseni predstavljale na sejmih in workshopih, trenutno pa svojo energijo usmerjajo predvsem v čas praznovanja, saj se veseli december bliskovito približuje. Kako ga bomo preživeli v Slovenski Istri pa v nadaljevanju.

Skupni nastop na sejmih in workshopih v jeseni

Predstavniki Slovenske Istre so se konec septembra udeležili workshopa slovenskega turističnega gospodarstva v Belgiji, v Ghentu, kjer so se srečali z belgijskimi organizatorji potovanj in turističnimi agenti. Na dogodku, kjer se je zbralo več kot 50 organizatorjev potovanj in turističnih agentov, je bila Slovenija predstavljena kot zelena in varna destinacija. Zbrane je pozdravila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Belgiji Barbara Sušnik. Udeležence so najbolj zanimale možnosti preživljanja aktivnih počitnic, tako v naravi kot v mestih. Navdušeni so bili nad raznoliko ponudbo Slovenske Istre. V začetku oktobra se je podoben workshop odvil v Budimpešti, ki so se ga prav tako udeležili tudi predstavniki Slovenske Istre, saj je Madžarska eno pomembnejših tržišč z naslova prihodov in prenočitev gostov tako v Sloveniji kot tudi v Slovenski Istri.

Le nekaj dni kasneje se je destinacija predstavila na borzi TTG Rimini – vodilnem dogodku potovalne industrije v Italiji. V sodelovanju s predstavništvom STO v Italiji pa je bil 25. oktobra v Neaplju organiziran workshop, na katerem so bili italijanski novinarji, blogerji in turistični agentje. Poleg predstavnikov destinacije Slovenska Istra so se ga udeležili tudi istrski hotelirji, ki so s svojo ponudbo seznanili organizatorje potovanj in tako izkoristili priložnost za promocijo ter nove poslovne stike. Dogodek, ki je bil organiziran na čudoviti lokaciji v Grand Hotelu Santa Lucia, je bil v celoti posvečen Slovenski Istri. Med pomembnejšimi gosti je bil slovenski konzul v Neaplju Jacopo Fronzoni, o dogodku pa je poročala tudi televizija RAI, TGR Campagna.

Veseli december v Slovenski Istri

Prižig prazničnih luči

Že prihodnji teden bodo istrska mesta zasijala v soju luči. V Portorožu in Piranu bodo 1. decembra začeli z Morjem zimskih doživetij: prižgali praznične luči, dočakali obisk prvega dobrega moža in uživali v koncertu skupine BQL. Na ta dan bo zaživel tudi Božično-novoletni sejem v Portorožu Vse sladkosti življenja. V Izoli bodo na isti dan otvorili Ledeni otok in luči prižgali skupaj s skupino Baby Boom. Skupina Gospel Lights pa bo pospremila prižig luči v Ankaranu, ki bo prav tako na sporedu v petek, 1. decembra.

Koper bo v praznično dogajanje s Fantazimo vstopil v soboto, 2. decembra, s prireditvijo na Titovem trgu, ki jo bodo poleg otroškega pevskega zbora zaznamovali Challe Salle in Faraoni s prijatelji, med katerimi bodo tudi Anika Horvat, Lara Baruca in Tinkara Kovač. Na Kidričevi ulici bo Miklavžev sejem, na Carpacciovem trgu pa hiške s praznično gostinsko ponudbo. Taverna bo prizorišče spremljevalnega programa, Božičkove dežele in prazničnega studia Radia Capris, ki bo ki bo s hladilnikom toplega srca in drugim bogatim dogajanjem poskrbel za praznični radijski program.

V vseh štirih destinacijah bodo na ta dan začela obratovati tudi drsališča!

Morje zimskih doživetij v Portorožu

Nekdanje skladišče soli Grando se bo v mesecu decembru spremenilo v pravljično deželo, park hotela Kempinski Palace pa bo gostil tradicionalni božično-novoletni sejem, kjer bodo obiskovalci lahko ob glasbi v živo okusili »vse sladkosti življenja«. V nekdanjem skladišču bo tako največje pokrito drsališče v Slovenski Istri: na dan odprtja bo drsanje do 20. ure brezplačno. Avditorij bo ponujal bogat gledališki in plesno-glasbeni program za vse okuse. Koncerti in prireditve pa se bodo odvijali tako v skladišču Grando kot pred hotelom Kempinski Palace. Prava novost v občini Piran bo pravljični vlakec, ki bo potnike in potnice vozil od Lucije do Pirana. V hotelu Kempinski Palace Portorož bo 26. 12. tradicionalno potekal 10. Festival Penin, ki bo ponujal izbrane penine, šampanjce in kulinarične presežke.

Celoten program Morja zimskih doživetij 

Ledeni otok v Izoli

Izola bo v znamenju Ledenega otoka in zimskega dogajanja v parku Pietro Coppo vse do 21. januarja! Na dan prižiga luči bo v čarobnem parku zaživelo tudi drsališče in stojnični program. V tem času bodo obiskovalci lahko do dve uri brezplačno parkirali na parkirišču na Tomažičevi ulici ali pri Ladjedelnici, na parkirišču Argo pa bo do dve uri brezplačnega parkiranja omogočeno med 15. in 22. uro. Otroški program bo decembra potekal ob nedeljah, raznoliki koncerti za vse okuse pa bodo organizirani med petkom in nedeljo. Ledeni otok bo tudi v letošnjem letu del dobrodelne akcije Hladilnik toplega srca. Ob vhodu na drsališče bo mogoče oddati donacije za družine iz Izole, ki živijo v hudem pomanjkanju. Poslušalci bodo lahko tako na prizorišču kot doma prisluhnili tudi Radiu Ledeni otok.

Celoten program Ledenega otoka

Fantazima v Kopru

Drsališče v Kopru bo letos le streljaj od morja: na trgu pri nekdanji upravi za pomorstvo (nasproti Taverne). Dogajanje Fantazime bodo popestrili številni lokalni izvajalci, pa tudi prepoznavna glasbena imena, kot so Bepop, Hamo & Tribute2 love, Vlado Kreslin in Mali bogovi, ki bodo nastopili v Taverni. Obiskovalci pa se bodo s prazničnimi dobrotami lahko razvajali v bližnji hiškah Fantazime. Manjkali ne bodo niti tradicionalni dogodki, kot so božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Koper, Caprisov božični koncert in drugo zanimivo dogajanje. Številni koncerti in kulturni večeri se bodo decembra odvijali tudi v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, za mlajše generacije pa se bo pisano decembrsko dogajanje odvijalo tudi v Centru mladih Koper. Za vse, ki bi radi uživali v čarobnih sprehodih v soju prazničnih luči, bodo tudi letos organizirali adventne sprehode po mestu.

Bogato praznično dogajanje se bo tudi letos odvijalo na podeželju mesta. Med tem velja izpostaviti prireditev Čarobnost božiča na trgu v Šmarjah 23. decembra in vodene oglede Od jaslic do jaslic 26. decembra v Dekanih.

Celoten program Fantazime

Koncerti in drsališče v Ankaranu

Pestro dogajanje se bo v Ankaranu pričelo s prižigom luči v petek, 1. decembra, ko bo zaživelo tudi drsališče. V praznični dnevni sobi pod zvezdami se bo prvič pridružil Hladilnik toplega srca, dobrodelna akcija Radia Capris. Dobronamerna bo tudi prijateljska tekma v hokeju na ledu, v kateri se bodo pomerili istrski gasilci. Tradicionalnemu prižigu lučk bodo sledili številni raznoliki glasbeni in plesni dogodki ter predstave za otroke in odrasle. Večeri gospel, latino, rock, rap in pop glasbe, počitniški večer z zelo mladimi primorskimi glasbeniki, praznovanje dvajsetletnice znane plesne šole Soy Cubano in obuditev ankaranskega plesnega kluba Raptus za en večer, so le nekateri od dogodkov.

Celoten program prireditev v Ankaranu

Silvestrovanje v Slovenski Istri

Še pred silvestrovim bodo dobri možje obiskali vse štiri turistične destinacije. Za otroke bo pripravljen poseben program. V Piranu bomo novo leto dočakali na Tartinijevem trgu s skupino Booom! in Samuelom Lucasom.V Izoli pa bo silvestrovanje potekalo na Lonki, kjer bodo obiskovalce popeljali v čas disko krogel, svetlečih oblačil in zlatega obdobja, z zasedbo ABBA Mia, plesna glasba pa se bo nadaljevala v jutranje ure z Roxiebendom. V Kopru bomo silvestrovali z Janom Plestenjakom. Gedore pa bodo obiskovalce na najdaljšo noč v letu zabavali v Ankaranu.

Na portoroški plaži bo 1. januarja tradicionalni novoletni skok v morje, nato pa ognjemet in koncert italijanske pevke Alexie na Trgu prekomorskih brigad. Zasedba Elvis Presley tribute pa bo na prvi dan novega leta igrala v Izoli. Za vrhunski zaključek praznovanj v Portorožu 6. januarja pripravljajo koncert presenečenja, ki ga ne gre zamuditi.