Podeželje - Love Istria
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Podeželje

Obdani z okusi podeželja

Stare hiše istrskih vasi obdajajo nasadi avtohtonih istrskih oljk, vinogradi in sadovnjaki. Tu so vodnjaki dragoceni, dvorišča pa so pred vetrom s kopnega zavarovana s kamnitimi ogradami. Pojdite po svoje zgodbe podeželja!

ISTRSKE PODEŽELSKE IZBRANKE

Padna

Padna

Do strnjeno pozidane tipične istrske vasi vodi pot ob nasadih 300 let starih oljk. V središču vasi je cerkev Sv. Blaža. Zvonik ob njej naj bi vaščani zgradili z izkupičkom od prodaje blitve.
Krkavče in Krkavški kamen

Krkavče in Krkavški kamen

Krkavški kamen ob vasi Krkavče naj bi bil star že več kot tisoč let! Na poldrugi meter visokem kamnu je reliefna podoba človeka, obdanega z žarki. Morda gre za pradavno božanstvo, povezano s soncem.
Vas in grad Socerb

Vas in grad Socerb

Vas Socerb na Kraškem robu je zaščitena naselbinska dediščina. Ob njej je daleč naokoli edini utrjeni grad. Z njegovega dvorišča, povezanega s podzemno jamo, je izjemen razgled na Tržaški in Koprski zaliv.
Sveta jama na Socerbu

Sveta jama na Socerbu

V Sveti jami je edina podzemna cerkev v Sloveniji. Tu naj bi se skoraj dve leti skrival Sveti Socerb. Jama s potokom je dolga 231 in globoka 44 metrov. Vhod v jamo je v gozdičku blizu gradu Socerb.
Podpeč in jama Grad

Podpeč in jama Grad

Nad vasjo Podpeč je obrambni stolp iz 11. stoletja, v bližini pa je jama Grad, ki je ljudem že v prazgodovini služila kot zavetje ob napadih sovražnikov. V času turških vpadov je bila spremenjena v utrdbo.
Kapelučina hiša v Novi vasi

Kapelučina hiša v Novi vasi

V ozki kamniti hiši v Novi vasi nad Dragonjo je vaški muzej, poimenovan po zadnji gospodinji. V njem so na ogled predmeti iz vsakdanjega življenja preteklih časov.